Ménesi Pszichoterápiás Rendelő :: Pszichológus Budapest

Csoportanalízis

Csoportanalízis

Milyen a terápiás kiscsoport?

A terápiás kiscsoport 4-8 résztvevőből és egy pszichológus vagy pszichoterapeuta csoportvezetőből áll. A csoportülésekre heti egy alkalommal kerül sor. Egy ülés „dupla óra”, 90 percig tart.

Hogyan segít a csoportterápia?

Ösztönöz és reménnyel tölt el, ha olyan emberekkel kerülünk kapcsolatba, akik ugyanazt az ösvényt taposták és megtalálták a visszautat.
Amikor hallunk másokat a miénkhez hasonló problémákról beszélni, nem érezzük magunkat annyira egyedül a bajban, átélhetjük, hogy legbelsőbb aggodalmaink megoszthatóak. A csoportban megismerhetjük a pszichés működés egy részét, a tünetek jelentését, a pszichoterápia menetét.
A csoportban tanácsokat kapunk és tanácsokat adunk, ez a kölcsönös törődés és támogatás jótékony hatású lehet. A terápiás csoport sok tekintetben
hasonlít egy családhoz, így ráláthatunk kora családi konfliktusainkra és ezek korrektív élményben feldolgozhatóvá válnak. Szociális készségekre
tehetünk szert: megtanuljuk, hogyan legyünk fogékonyak a többiek iránt, elsajátítunk konfliktusmegoldó módszereket, képesekké válunk hangot adni másokkal kapcsolatos érzéseinknek. A csoportterápia hatása a személyiség fejlődésén keresztül bontakozik ki. Az érdemleges változáshoz egy-két éves részvétel szükséges.

Mi a munkamódja az analitikus kiscsoportnak?
Az analitikus csoportok munkaeszköze a beszéd, az egymáshoz történő szabad kapcsolódás.
A terápiás kiscsoport egy kis védett társadalmi mikrokozmosz, lélektani műhely, amelyhez szorosan hozzátartozik a bizalom és a titoktartás.

Mikor javasolunk csoportterápiát?
Minden fajta lelki problémára, zavarra, megbetegedésre. Sokszor akkor is hatékony, ha az egyéni terápiával nehezen jutunk eredményre.
Kiemelten javasolható akkor, ha kapcsolati problémák vannak a középpontban.

Rendelőnkben ún. lassú-nyílt csoportok működnek, új tagok a működő csoportokba bekapcsolódhatnak, illetve a résztvevők fejlődésük függvényében válnak ki a csoportból. A csoportba kerülés minden esetben egyéni döntés, a belépést felkészítés előzi meg.  Fontos szempont, hogy a csoporttagok ne ismerjék egymást a mindennapi életből. Az összehangolódáshoz, a bizalom kialakulásához együttlétre, tapasztalatra van szükség. Ez 10-15 ülést vesz igénybe.